Header-asbestsanering

Asbest is een mineraal die op korte tijd een zeer negatieve reputatie kreeg. Deze mineraal wordt in wel 3000 producten verwerkt en was vroeger erg populair omwille van de goedkope prijs, onbrandbaarheid en onverwoestbaarheid. Helaas kwam een einde aan dit verhaal toen men besefte dat de stof erg schadelijk is voor mens en milieu. 30 tot 40% van de kantoren zitten vol asbest en ook gewone gebouwen en huizen bevatten de mineraal in het bouwmateriaal. We vinden de stof onder meer terug in vensterbanken, dorpels, deuren, trappenhuizen, muren, schoorstenen, isolatiemateriaal en liftschachten.

6 soorten asbest

De schadelijke stof is te onderscheiden in zes soorten. Ze verschillen niet alleen in kleur maar ook in chemische samenstelling. Enkel chrysotiel (witte asbest, 84% van de wereldproductie), crocidoliet (blauwe asbest, 12% van de wereldproductie) en amosiet (bruine asbest, 4% van de wereldproductie) worden commercieel gebruikt.

Asbestvezels binden uitstekend aan bindmiddels zoals kalk, cement, gips en magnesiet, welke voornamelijk in composietmaterialen terug te vinden zijn. Daarnaast wordt asbest ook veel verwerkt in kunststoffen omdat de buigsterkte ervan verbetert.

Toepassingen

Destijds had asbest goede eigenschappen en werd in veel materialen gebruikt. Er is in het verleden veel asbesthoudende producten toegepast zoals: daken, gevels, fabrieken en woningen.